11/04/2012

Sätt er till bords i Helsingfors!

Helsingfors stad vaknar under 2012 upp till en kulinaristisk oas. Helsingfors har manteln som världsdesignhuvudstad och firar samtidigt Helsingfors 200 år som Finlands huvudstad.

Som en del av jubileumsåret erbjuds en möjlighet att avnjuta matkulturen i Helsingfors genom historien. Helsingfors blev huvudstad i storfurstedömet Finland år 1812. Finland hörde då till det ryska kejsardömet. Att Helsingfors upphöjdes till huvudstad var den viktigaste vändpunkten i stadens historia. Det inledde stadens utveckling till centrum för Finlands befolkning, kultur, ekonomi och förvaltning.

HelsinkiMenu-restaurangerna Fly Inn Restaurant Deli, Hotel Arthur, Baker’s, Carelia, Graniittilinna, Grotesk, Havis, Kellarikrouvi & Fabian, Kuu, Kuukuu, Glaspalatset, Macu, Nokka, Fölisö, Sundmans Krog och Sveaborgs Bryggeri firar Helsingfors jubileumsår genom att bjuda på kulturhistoriska smakbitar och deras historier från gångna årtionden till vår 200-åriga huvudstads ära.

Restaurangkulturen i Helsingfors återspeglar den finländska matkulturens utveckling. Restauranglivet i Helsingfors har på 2000-talet livats up av restauranger som drivs av köksmästare. Det franska köket har ersatts av en hyllning av de nordiska råvarorna.

HelsinkiMenu är framsprungen ur ett samarbete mellan köksmästarna och har under 12 års tid lyft fram den lokala produktionen allt bättre år för år. Restuarangerna har ännu en gång fungerat som vägvisare: uppskattningen av närproducerad mat gör den tillgänglig för alla. Helsingfors och Finland har hittat sin egen matkultur!

Välkommen att njuta!

Bettina Lindfors, informatör, NNM II (stationerad i Helsingfors)

Källa: Broschyr 200 år av Helsingfors matkultur på tallriken (2012)

No comments:

Post a Comment